Vijvertips voor de winter

 

 

 

                                                                                                                                 winter vijvers

 

 

U kunt de vijver het beste in november schoonmaken.

Dit betekent het in de vijver gevallen blad verwijderen. U doet dit het beste elke dag door op het water drijvend blad te verwijderen. Dit voorkomt dat het op de bodem gaat rotten.

onderhoud vijver

Reeds rottend blad op de bodem kunt u met een schepnet verwijderen. In voorgevormde vijvers van polyester of betonnen vijvers kunt u ook een riek of hark gebruiken. Voorkom schade aan een folie vijver.

Handig is het om een bladeren-net over de vijver te spannen. Dit voorkomt dat er teveel blad in de vijver terecht komt.

Laat dode stengels van vijverplanten staan of want deze zorgen bij een bevroren vijver voor lucht en gasuitwisseling. Dit is beter voor de koi en andere vissen.

Voor een zwemvijver is het beter alle stengels af te knippen en het teveel aan planten te ruimen. Zo kunnen woekeraars in bedwang gehouden worden en kan het filter (helofyten-filter) een schone start in het nieuwe jaar maken.

Haal vijver planten die kunnen bevriezen, zoals de waterlelie, uit de vijver en bewaar ze in een bak met turfmolm op een vorstvrije plaats.

Dit geldt natuurlijk alleen voor heel ondiepe vijvers. Tropische waterplanten zoals Pistia Stratiotes kunt u in huis in een schaal met water laten overwinteren.

Haal vijverpompen die in een ondiepe vijver staan er tijdig uit, maak ze schoon en berg ze vorstvrij op.

 

Onderhoud vijver tips voor de maand december
December is een rust maand. U mag in december de vijver niet meer uitvoerig gaan schoonmaken omdat veel dieren dan al in rust zijn en u ze zou verstoren.

Het is nuttig om een ijsvrijhouder in de vijver aan te brengen. Hierdoor kan lucht gemakkelijker toetreden en kunnen gassen ontsnappen.

Een bos stro of riet ( vijverplanten ) kan ook een bijdrage zijn aan luchtaanvoer in de vijver. U mag natuurlijk nooit een wak in het ijs slaan, want dat kan het leven van
uw vissen kosten.

Eenvoudige zuurstof steentjes kunnen het water openhouden en zuurstof aan het water blijven toedienen.

Velen onder ons zullen hun vijver en de bewoners voor een eerste keer de winter zien ingaan en vaak gaan hier fouten gemaakt worden. Vissen kunnen zonder probleem een lange, koude periode overleven mits de vijver volledig of gedeeltelijk ten minste 80cm diep is. Voor koi vijvers gaat men liever nog een stap dieper van 150cm of meer.

Wellicht de meest gestelde vraag: Moet ik mijn vissen blijven voederen? Vroeger zei men om niet meer te voederen beneden een watertemperatuur van 10-12įC. Nu komt men meer naar het idee om de vissen te blijven voederen, zolang ze erom vragen. Stop absoluut met voederen zodra de watertemperatuur de 6įC bereikt. Het idee hierachter is dat de vissen zo minder lang moeten leven op hun reserves. Pas zeker de hoeveelheid voer aan naar gelang de watertemperatuur. Hoe kouder het water hoe minder voer u moet geven. Koi houders voeren een wintervoer (wheat gearm).

Filters moeten in de winter blijven aanstaan. Zorg dat U geen water van de bodem of het diepere gedeelte pompt i.v.m. afkoeling van de watertemperatuur. Zorg in de winter dat U water van bovenuit de vijver naar de filter voert. Vele beginners leggen hun vijverfilters stil en reinigen hem eens grondig om in het voorjaar weer te starten. U hebt zonet ťťn van de belangrijkste punten van uw vijverbiotoop teniet gedaan. Uw filter zit vol leven (bacteriŽn).Verwoest de maandenlange opbouw van uw bacteriekolonie dus niet door uw filter stil te leggen, u zult uw filter hard nodig hebben in het voorjaar, dan opstarten met een filter is haast onmogelijk. Als het vriest moeten alle filters zoveel mogelijk worden beschermd tegen de koude zodat onder andere leidingen niet kunnen stukvriezen maar ook voor de bacteriŽn is het heel belangrijk. U kunt dat bijvoorbeeld doen door het filter in te pakken met isolatie-materiaal.

Een skimmer en waterval moeten wel stilgelegd worden. Een waterval zal het vijverwater in rechtstreeks contact brengen met de koude lucht en de kille stenen. Het water dat wordt opgepompt uit de vijver zal hierdoor te sterk afgekoeld worden. Ook de skimmer moet worden stil gelegd. De skimmer zuigt telkens het bovenste waterlaagje af en er is ook gevaar voor bevriezing aangezien het mondstuk van de skimmer aan het wateroppervlak ligt.

Het is zeker opletten voor bovengrondse filters (pompgevoede - oeverfilters) die het water niet onder waterniveau terug in de vijver brengen maar bovengronds (in de meeste gevallen een waterval) of moeraszone. Als het even kan leiden we dit water direct onder waterniveau terug de vijver in. De planten in de moeraszone zijn toch in rust en vervullen geen functies meer, zeker wanneer we de moeraszone in het najaar hebben opgeschoond en uitgedund. Filters die bovenop de grond staan dienen goed te worden geisoleerd.

Een vijver die compleet dichtvriest, kan op zich geen kwaad, onze winters zijn nu ook niet van de strengste waardoor de vijver niet al te lang zal dichtvriezen. Belangrijk is wel dat je een gezonde en goed onderhouden vijver hebt. Als uw vijver op de bodem bedekt ligt met een aantal centimeters dikke laag rottende bladeren moet je opletten. Schadelijke gassen kunnen immers niet ontsnappen door de ijslaag. Extra zuurstof wordt het best voorzien in de filters, in het biologische filterdeel, de bacteriŽn profiteren er van mee en de zuurstof aanmaak gebeurt buiten de vijver. Het is dan niet zo erg dat een vijver volledig is dichtgevroren op voorwaarde dat de organische belasting (bv bladeren op de bodem) tot een minimum beperkt blijft.

Er bestaat slechts een beperkt aantal goede methodes om een gat in het ijs te maken. Een gat in het ijs kappen of met heet water overgieten kunt u beter niet doen, dit zijn de twee meest dodelijke methodes voor uw vissen.

Hoe kan het dan wel?

Preventief werken en voorkomen dat de vijver dichtvriest. De beste en mooiste methode is ťťn of meerder luchtstenen in de vijver hangen. De opborrelende bellen zullen niet alleen uw vijver op die plek ijsvrij houden, ook zullen schadelijke gassen verdreven worden en zal zuurstof worden toegediend. Hoe kan je nu veilig een gat in het ijs maken? Laat een ketel met water koken, houdt deze vast en zet deze ketel op het ijs en laat het erdoor zakken. Giet in geen geval heet water op het ijs. Dit brengt als het ware een schokgolf mee voor uw vissen.

Sneeuw op het ijs zou kunnen zorgen voor een mooie isolatielaag maar toch is het aan te bevelen om een deel van de sneeuw uiterst voorzichtig weg te ruimen. Ook al zijn de vissen en waterplanten in rust. Een straaltje zonlicht in de donkere winterperiode doet wonderen. Bijvoorbeeld voor vitamine D productie bij vissen. Waterplanten en dan met name de ondergedoken (zuurstof)planten hebben zonlicht nodig, ook al zal hun werking tijdens de winter op een heel laag niveau staan.

Een laatste en minder rechtstreekse fout die mensen soms maken zijn werkzaamheden aan de vijver of in de nabije omgeving. Bedenk dat uw vissen een soort van winterslaap houden en met rust moeten worden gelaten. Laat de vijver en de tuin voor wat het is tijdens de winter. Het water is een goede geleider, ook van geluid. Werken in de nabijheid van de vijver veroorzaakt trillingen die de vissen zullen waarnemen.

 

Koiís in de winter.

Voor mensen met koiís is de winterperiode altijd een bange periode. Hoewel koiís zich kan aanpassen aan watertemperaturen van 2į tot over de 30į moet er extra aandacht besteed worden aan het overwinteren van koiís. Koiís hebben het liever warmer dan kouder en ze hebben het absoluut niet begrepen op temperatuurschommelingen van meer dan 3į per dag. Vaak zullen koi-houders hun koivijver dan ook overkappen met noppenfolie, bicarbonaatplaten enz.

 

Vijver tips voor het voorjaar

 

  verwijder organisch slib

  verwijder plantendelen uit de vijver

  breng de vissen weer in conditie

  installeer het filter

  filter en pomp opstarten

  verpoot de waterplanten

  test het vijverwater regelmatig

Uit te voeren werkzaamheden.

Probeer eind maart, begin april - als uw vijver nog helder is - zo veel mogelijk vuil en bezonken materiaal te verwijderen. Controleer de rand van uw vijver op instromende tuingrond. Als er tuingrond in uw vijver stroomt dat zal uw vijverwater vrijwel altijd groen worden. In dat geval heeft u geen andere keus dan uw vijver volledig schoon te maken, de rand goed af te werken en opnieuw te beginnen.

Controleer begin april ook de waterkwaliteit en als de KH of de GH te laag zijn, voer dan een correctie uit met KH-plus en/of GH-plus, of laat dit doen. Controleer regelmatig met een vijverthermometer of de watertemperatuur de 15 graden Celsius heeft bereikt en hou vanaf dat moment de ontwikkeling van uw zuurstofplanten in de gaten. Als de hoeveelheid zuurstofplanten voldoende is (3 grote bossen per 1000 liter water), dan zullen de zuurstofplanten een grote bijdrage leveren om het vijverwater helder te houden. Heeft u te weinig zuurstofplanten, koop dan het benodigde aantal bossen bij.

Vijvertips voor uw vissen.

U wil dit jaar nog nieuwe vissen in uw vijver zetten? Dan is het nu het ideale moment om naar de vijverwinkel te gaan en je vissen te gaan aanschaffen, vooral om koiís te kopen is het nu het ideale moment. De mooiste koiís worden in november apart gehouden en worden begin van het jaar dan overgebracht. De mooiste exemplaren zijn dus in het voorjaar te koop in de winkel.

Wanneer u uw vissen in het voorjaar koopt dan kunnen uw vissen zich ook goed aanpassen, zowel aan temperatuur als de vijver en omgeving.